Изгражда се изцяло нова улица в кв. „Овча купел“ в София

Изгражда се изцяло нова улица в кв. „Овча купел“ в София във връзка със строителството на Линия 3

Стартиращият в момента участък на ул. „Централна” ще бъде с дължина 750 м. Проектът е на стойност 1,3 млн. лева и представлява част от разширението на третия лъч на софийското метро. Срокът за изграждане на новата улица с прилежащите тротоари, унипаваж и осветление е 6 месеца. 

На официалното откриване на строителните дейности на 02.08.2019 г. присъстваха заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, проф. Стоян Братоев – директор на инвеститора „Метрополитен“ ЕАД, кметът на района – Христина Семерджиева, представители на инженерния екип на „Трейс“, работещи по изграждането на третия метродиаметър и на новата улица – инж. Йово Жилков - управител на „Метро Дружба“ ЕООД, инж. Галин Йонев – регионален мениджър за район София на „Трейс Пътно строителство“ АД, инж. Йордан Генадиев – ръководител обект изграждане на ул. „Централна“, инж. Владислав Петров – ръководител на строителните дейности при МС 18 в кв. Овча купел.

Г-н Дончо Барбалов информира, че в рамките на проекта, в близост до Метростанция 17, ще бъде изграден буферен паркинг с капацитет 200 автомобила. Това ще улесни прекачването на ползващите този участък от третата метролиния. Очаква се той да функционира от идната пролет. 

Улицата ще бъде с по едно платно в двете посоки, а в зоната с паркинга ще бъдат изградени 4 ленти: две за паркиране и две за движение на автомобили. Габаритите на трасето ще бъдат 7 м. в тясната част и 14 м. – в по-широката.

Проф. Братоев поясни, че трасето на ул. „Централна“ минава точно над изградените вече подземни метроконструкции  и ще продължи в перспектива - с втория участък на проекта (около 500 м. дължина), към „Монтевидео“. Това ще я обособи като основна пътна артерия за жилищния комплекс. Буферен паркинг ще бъде построен и при другата крайна метростанция в района – на Околовръстното шосе. Тези райони регулационно позволяват такова предназначение и това решение е и икономически най-ефективно, обясни директорът на столичния Метрополитен. 

Продължават работите по централен участък на третия метродиаметър

Изграждането на третия метродиаметър напредва въпреки трудностите и огромния обем работа, информира проф. Братоев. В рамките на третата метролиния „Трейс Груп Холд“ АД работи по строителството на общо 5 метростанции. В участъка между бул. „Владимир Вазов“ и Красно село екипите на компанията са на заключителен етап от изграждането на МС 5 (бул. “Владимир Вазов“), МС 6 (Малък градски театър „Зад канала“) и МС 8 (при Орлов мост). „Сроковете на строителите в централния участък на метрото приключват през октомври, тестовите изпитания продължават след това, ще приключим“, обобщи Стоян Братоев.