Борисов и Фандъкова провериха изпълнението на Линия 3 на метрото

Борисов и Фандъкова провериха изпълнението на Линия 3 на метрото

На 07.06.2020 г. премиерът на Р. България Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха централния участък на трета метролиния, финансирана чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. По време на инспекцията ги придружиха миниcтъpа нo тpанcпоpта, инфоpмационните технологии и съобщенията Росен Желязков и финансовият министър Владислав Горанов  както и зам. – кмета по транспорт на СО Кристиан Кръстев и  изп. Директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Проектът представлява Етап І на Линията – участък „бул. „Владимир Вазов“ – централна градска част – ул. „Житница“ с дължина 8 км и 8 метростанции, депо и доставка на 20 влака.

Тунелните участъци и метростанциите са завършени на  100%. Актове 15 за завършените подобекти и Сертификати за изпълнение са  представени съгласно сроковете за представяне на Възложителя по ФИДИК. Подадени са документи за приемателна комисия с оглед издаване на Акт 16 и разрешение за ползване и въвеждане в експлоатация на участъка.

Доставени и изпитани са всички 20 метровлака, в монтаж са системите. Извършват се настройки на системите на метровлаковете за съвместяване със системите за управление на метрото (SCADA, автоматични перонни врати и др.).

Предвиденото въвеждане в експлоатация до средата на 2020 г. на 5 от метро-станциите в участъка (МС III-9 бул. „Васил Левски“/бул. „Патриарх Евтимий“, МС III-10 НДК, МС III-11 Медицински университет, МС III-12 бул. „България“/бул. „Акад. Иван Гешов“ и МС III-14 Красно село) и тунела между тях се отлага за август 2020 г. поради кризата с COVID-19.

В тази връзка, целият етап I, включително останалите 3 метростанции (МС III-5 бул. „Владимир Вазов“, МС III-6 при театър „София“ и МС III-8 „Орлов мост“) и тунелите между тях се планира да влезе в експлоатация  през август 2020 г.

Съоръженията и системите за управление са доставени на 100,00% за целия участък. Извършени са тестове на системите за управление и сигурност, както и на автоматиката като цяло, след което предстои въвеждане в експлоатация. Системите за управление са изпълнени на 100%

 Гостите бяха информирани и за напредъка в изпълнението на Етап 2 на проекта - участък „ул. „Житница“- жк Овча купел – Околовръстен път” (при жп спирка в кв. Горна баня). Участъкът е с дължина 4 км и включва изграждането на четири метростанции и жп спирка на линията „София – Перник“.

В участъка са изпълнени основните строително-монтажни дейности, като са завършени конструкциите на метростанциите и архитектурно-строителните работи (зидарии, изолации, остъкляване, облицовки, настилки, монтаж на ескалатори и асансьори, отопление, вентилация и климатизация и др.). Изпълняват се довършителни архитектурни дейности на МС III-15 и МС III-16. В тунелните участъци са изпълнени релсов път и контактна мрежа, оборудване за системите за ел. захранване и тунелна вентилация. На 100% е завършена жп спирката в „Горна баня”, както и подземната и наземна връзка между нея и метростанцията.

Считано от края на месец юни стартират единичните и комплексните пускови изпитания на системите за влаковото движение.