Покана за Ден на отворени врати в метростанции „Красно село” и „Бул.България”

„Метрополитен” ЕАД организира на 19 октомври 2019 г. / събота/ Ден на отворени врати в две от метростанциите на новата „Линия 3 -  „Красно село” / кръстовище на бул. „Цар Борис Трети” и ул.„Житница”/ и „Бул.България” / кръстовище на булевардите „България” и „Иван Гешов”/.

Инициативата е по повод годишнината от завършването на Линия 1 на Софийското метро от жк. „Люлин” до жк.”Младост” и засиления интерес от жителите на район „Красно село”.

Денят на отворени врати ще започне от 10.00 часа и ще продължи до 17.00 часа.

Желаещите да се запознаят с напредъка по изграждането на първите станции на Линия 3 жители и гости на София ще могат да разгледат напълно завършените метростанции „Красно село” и „Бул.България”.

През втората половина на ноември се предвижда  Ден на отворени врати за следващите три станции от Линия 3.

Заповядайте на 19 октомври 2019 г. на МС „Бул.България” и МС „Красно село”.

 

Проектът за Линия 3 е включен в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. и се финансира Европейския фонд за регионално развитие, национален бюджет и  местно съфинансиране.

По-подробна информация за него можете да намерите тук: https://www.eufunds.bg/bg/optti/node/1689

 

***

Станциите „Бул.България” и „Красно село”  са готови на 100%

Tpeтият мeтpoдиaмeтъp на софийското метро  щe oбcлyжвa 210 xиляди пътниĸa днeвно. Дължината на цялата Линия 3 ще достигне 21 км с 21 станции. Изпълнeниeтo нa пъpвитe двa eтaпa от общо четирите за строителството на новия лъч вeчe e нa финaлнaтa пpaвa.

Етап 1 на Линия 3 на Софийското метро, чието трасе от 8 км започва от бул.„Владимир Вазов” и през Орлов мост, НДК и бул. „България” стига до „Красно село“, включва 8 метростанции. Строителството на трасето започна в началото на 2016 г. Участъкът вече е изпълнен на 97 процента, като станциите „Бул.България“ и „Красно село” с автор арх. Красен Андреев  са напълно готови и ce извъpшвaт изпитaния нa влaĸoвe и системи за управление пo тpaceтo. Плановете са основните стpoитeлни дeйнocти пo цeлия yчacтъĸ дa пpиĸлючaт до месец ноември. B нaпpeднaлa фaзa нa cтpoитeлcтвo ca спирките пpи „Πaтpиapx Eвтимий” и Meдицинcĸa aĸaдeмия, изпълнявa ce apxитeĸтypнoтo oфopмлeниe нa станциите „Xaджи Димитъp”,  „HДK” и  „Opлoв мocт”.

Изцяло готово е новото депо „Земляне” на ул. „Житница”. В него са 20-те влака „Инспиро”, производство на „Сименс”, които ще се движат по трасето на Линия 3. Над 75 машинисти ще карат влаковете  по новата линия. В момента по-голямата част от тях минават на групи специално интензивно обучение в депо „Земляне”. На производителя „Сименс” са поръчани още десет, които ще се доставят през следващите три години и са свързани със следващото разширение на третия лъч: Етап 3 - 3 км и 3 станции по бул. „Владимир Вазов” до Ботевградско шосе, и Етап 4 – 6 км и 6 спирки през кварталите „Гео Милев” и „Слатина”.

Вторият етап на проекта – участъкът в Овча купел – е с изпълнение на дейностите от около 80%. Той стартира през лятото на 2017 г. и предвижда изграждането на 4 км през жк „Овча купел” до околовръстното шосе при кв. „Горна баня”. Там ще бъде построена и малка ж.п.гара за връзка на пътуващите с влака по линията София-Перник с метрото. Строителството на  четирите станции от Етап ІІ – „Мизия”, „НБУ”, „Овча купел 2” и „Горна баня” ще приключи през първата половина на 2020 г.

Линия 3, чието изграждане основно се финансира по ОП”Транспорт и транспортна инфраструктура”, е с ново поколение автоматика и системи за безопасност и управление на движението. Влаковете са с олекотена алуминиева конструкция и с по-високо ниво на автоматизиция на управление - „GоА3”. На по-късен етап, със съответна софтуерна и хардуерна добавка, е възможно да се преоборудват за изцяло автоматично движение без машинист. Новост по трасето са обезопасителните автоматични предпазни огради. Високите 1,6 м стъклени прегради са синхронизирани с вратите на влаковете и са най-добрата мярка за безопасност и предотвратяване на инциденти.

С пускането на двата етапа на третия диаметър метрото в София ще стигне 52 км, ще има 47 станции, ще обслужва 500 000 пътника на ден и ще има над 40% дял в системата на градския транспорт.

Новите 12 км на третата линия ще допринесат да се намали до 25% трафика в зоните, където ще минава подземната железница. Ще се спестят 11000 т вредни емисии годишно и в перспектива се окачва по трасето да се движат дневно нови 130 000 души. Спестеното време за пътуване ще бъде 35 000 часа дневно, а дневно 14 хил коли по-малко ще замърсяват  въздуха в столицата.

 

Снимки на станции „Красно село” и „Бул.България”: Десислава Кулелиева, „24 часа”