Проверка на Линия 3

Проверка на Линия 3, 1
Проверка на Линия 3, 2
Проверка на Линия 3, 3

Борисов, Фандъкова и Московски провериха строителството на Линия 3 на метрото

На 10 юни министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха изпълнението на метростанция МС 9 (при бул. „Патриарх Евтимий”), част от централния участък на Линия 3 на метрото. На проверката присъстваха и Евгени Крусев – заместник-кмет на Столична община, Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в България и проф. Стоян Братоев – изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД.

Към м. юни 2017 г. изпълнението на Етап 1 от Линия 3 върви съгласно заложения график. Етапът е с дължина от 8 км, 8 метростанции и строителството му започна през 2016 г. През следващата седмица се предвижда да започне изпълнението на

Етап 2 от проекта за Линия 3, включващ 4 станции в ж.к. „Овча купел”. Апликационната форма за този участък беше одобрена от Европейската комисия на 8-ми юни 2017 г. Общата стойността на трета линия е около половин милиард евро - 390 млн. евро по ОПТТИ и 109 млн.евро от Столична община.

Двата етапа на Линия 3 (общо 12 км и 12 метростанции) са планирани да бъдат завършени през есента на 2019 г. Тогава се очаква метрото да се ползва от почти половин милион души на ден, а екологичния ефект само от Линия 3 ще възлезе на намаление на вредните емисии във въздуха с 4.2 хил. тона.

От днес е възстановено движението по двете локални платна по бул. "Гоце Делчев". Локалните платна правят връзката на бул. "Гоце Долчев" с бул. "Цар Борис III". През следващата неделя ще бъде възстановено и движението по бул.”Патриарх Евтимий”, като ще останат стесненията в района на метростанциите.

От 3 юни пък е отворено движението по бул. "България" във всички ленти за движение. То също беше стестено заради строителството на метрото – МС 12. Участъкът при кръстовището с бул. "Ив. Гешов" е преасфалтиран.

Свързани статии