Сключване на договор за доставка на нови осем влака за Линия 3

Сключване на договор за доставка на нови осем влака за Линия 3

На 19.07.2023 г. е подписан нов договор със „Сименс” за осем влака, които ще обслужват третата метро линия. Допълнителните влакове са необходими, за да поемат движението на метрото след приключване на разширенията на линията по бул. „Владимир Вазов“ в „Подуяне“ и през „Слатина“.

В момента третата линия е с дължина от 12 км и свързва кв. „Горна Баня“ с кв. „Хаджи Димитър“. След двете разширения ще бъде с обща дължина от 21 км.

Влаковете са с ниво на автоматично управление GоА3, което включва автоматично потегляне, автоматично спиране с точност до 20 см, автоматично следене скоростта и профила на пътя и поддържане на разрешената скорост.

Приетото съвременно високо ниво на автоматизация осигурява висока безопасност на движението. Оборудването с асинхронни двигатели с рекуперация (възвръщане) на  енергията при движение в спирачен режим или по инерция и поради тази причина, и поради олекотеното алуминиево купе позволява икономия на енергия с около 28%, плавност при тръгване и спиране, а заедно с климатизацията на вагоните и по-добър комфорт на пътниците.

Снимки - Аделина Ангелова