Метростанция "Орлов мост"

Въведена в експлоатация на 26 август 2020 г.

Отличителното за тази станция е, че е позиционирана на едно от възловите кръстовища на столицата - на булевардите “Цариградско шосе” и “Евлоги и Христо Георгиеви”, до знаковото за софиянци място - Орлов мост.

Едно от основните й предимства е, че тук, пътуващите към „Младост”, „Дружба” и Летището, ще могат да направят по съществуващия траволатор връзка с МС „СУ Кл. Охридски” и да се прехвърлят на Линия 1, която води към източните квартали на София.

Друг интересен детайл е, че почитателите на Борисовата градина и на езерото „Ариана” ще бъдат улеснени максимално откъм придвижване с подземната железница.

До самото езеро има обособен вход на метрото, веднага след стълбите следва атрактивен 90-метров подземен коридор под Перловска река, който извежда желаещите да пътуват с метрото директно на междинното ниво на станцията.

Това е най-дълбота станция на Зелената линия – 28 метра, поради преминаване на тунела на Линия 3 под действащите тунели на Линия 1. На всеки от пероните на станцията има по два ескалатора и една стълба до междинното ниво.

Съчетание на зелено, оранжево и жълто създават интериорния уют на тази станция. Предвид знаковото място , на което се намира, в двата края на перона има апликации на по два орела, направени от неръждаема стомана. Апликациите са дело на известния скулптор Митко Динев, чието дело е и Символът на Европейския съюз, намиращ се на перона на станция „Европейски съюз”. Архитект на станцията е Красен Андреев.