Метростанция "Стадион Васил Левски"

Въведена в експлоатация на 8 май 2009 г.

Местоположение и архитектурно оформление

Станцията е разположена на кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Евлоги Георгиев“, недалеч от Националния стадион „В. Левски“. Разположена е до мястото, където някога се е намирал стадион „Юнак“.

Метростанцията е подземна, със странични перони, на всеки перон има по три ескалатора и лифт за трудноподвижни лица и майки с деца.

Поради особеното си разположение е изграден един надземен вестибюл, който има два изхода: този с излаз в посока на бул. „Евлоги Георгиев“ е по-голям и се използва за вход и изход, а по-малкият (с изглед към бул. „Драган Цанков“) е само изход.

Станцията се намира на 22 м дълбочина и е с 5 подземни нива: две нива за служебни помещения и подземен вестибюл и едно подперонно ниво.

Станцията е оформена в цветовете кафяво, бежово и бяло. Осветлението е вградено в редици вдлъбнати кръгове над двата перона в две надлъжни информационни тръби, оцветени в тъмно червено.

Над вестибюла са изградени 4 купола, през които влиза слънчева светлина. Отделно над част от станцията и свързващия тунел под „Драган Цанков“ са изградени 3 етажа за подземни паркинги с над 200 паркоместа.

Архитект: арх. Красен Андреев и арх. Детелин Мушев

Виртуална разходка

Свързани статии