Метростанция "Театрална"

Въведена в експлоатация на 26 август 2020 г.

Станцията е разположена под западното пътно платно на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, между бул.“Янко Сакъзов” и ул. “Силистра”. Забележителното на локацията й е, че се намира в район, в който има няколко театъра, национална музикална академия и театрален колеж. Тя е с един централен вестюбюл, разделен на две части за обслужване на северната и южната й половина.

Станцията е със странични перони. Връзката на вестибюлното ниво с пероните се извършва с по два ескалатора - съответно за качване и слизане, и две стълби за всеки от пероните.

Метростанцията е ситуирана успоредно и непосредствено до покритата част на Перловска река. Поради тази причина дъното и е на значителна дълбочина - 14 м от терена.

Архитект е Константин Косев. Архитектурното оформление на перона и вестибюлното ниво на станцията е решено чрез подови настилки от усилен светлозелен гранитогрес, стените са облицовани с прахово боядисани ламели от вълнообразна ламарина, а цоклите и вертикалните ивици между тях със светло и по-тъмно зелен гранитогрес. Интересен момент от дизайна на станцията е, че обшивката по стените е с вълнообразна трапецовидна форма, на която от двете страни на трапеца са монтирани по две различни изображения на едно място, в зависимост от ъгъла на гледане спрямо различните части на пероните. Така пътниците, движейки се в една посока, виждат великолепната сграда на Народния театър, а тези, които са в обратната посока – разкошния интериор на „Иван Вазов”.

Във вестибюла има атрактивно пано с маски. Идеята за него е на покойния вече скулптор Людмил Бонев. Неговите колеги, с които е работил от Художествената академия и хора от семейството му, довършват и реализират идеята му.