Метростанция "Хаджи Димитър"

Въведена в експлоатация на 26 август 2020 г.

Станцията е разположена под южното пътно платно на бул. “Вл. Вазов” до едноименния жилищен квартал. Тя е с един централен вестибюл и има входове в южния и северния тротоар на бул. “Вл. Вазов”. Южният вход е допрян до основната конструкция на станцията. Любопитен детайл на тази станция е, че до северния вход се достига по пешеходен подлез, преминаващ под река Перловска / както е при станциите „Орлов мост” и „Театрална” / и северното пътно платно на булеварда. Станцията е със странични перони. Дълги са 105 м, а широчината им е по 4,5 м.

Архитект е Константин Косев. Архитектурното разпределение на станцията включва две нива. На едното е разположен входният вестибюл и касовата му зала, свързани с входовете на станцията, разположени в тротоарите от двете страни на бул. “Вл. Вазов”. Връзката на вестибюлното ниво с двата странични перона на перонното ниво се извършва с по две стълби, по един ескалатор и един асансьор на всеки перон. Асансьори има и към входовете за връзка на вестибюлното ниво с повърхността. По този начин станцията има 100% достъпност на всички входове и нива за хора в неравностойно положение.

Близостта на Перловската река обагря предимно в синьо станцията. Архитектурното оформление е решено чрез подови настилки от усилен бежов гранитогрес, стените са с облицовки от светлобежов и светлосин гранитогрес, изпълнени във вид на наклонени фигури, обрамчени с широки фуги от еталбонд.